Posted on

Simpukoiden ja kotiloiden käsittely

Kun rannalta kerätään simpukoita tai kotiloita, on varmistettava tietenkin, että niissä ei ole enää eloa. Muutenkin kannattaa muistaa maan säännöt, jotkut simpukat ja kotilot ovat rauhoitettuja, eikä niitä saa kerätä.

Simpukoiden ja kotiloiden puhdistukseen käytän hammasharjaa. Jos kuoren päällä on paljon rosoa ja ylimääräistä materiaalia, on simpukat upotettava etikkaveteen. Välittömästi alkaa tapahtua, vesi suorastaan poreilee. Etikkahappo siinä työskentelee. Älä anna olla liian kauan, ettei simpukat vahingoitu. Huuhtele runsaalla vedellä ja harjaile samalla ylimääräisiä simpukkaan tarttuneita mönttejä pois. Anna simpukoiden kuivua rauhassa.

Myös valkaisuaineella voi simpukoita valkaista, mutta se ei sovi ihan kaikille simpukoille. Se voi viedä väriä värikkäiltä simpukoilta.

Simpukat öljytään, jotta niiden värit kirkastuvat ja saadaan aikaan upea kiilto. Öljy tuo esim. sinisimpukoiden täyden värin loistoonsa. Ota pieneen pumpulipalaan öljyä ja sivele sillä hellävaraisesti simpukan pintaa, älä upota simpukkaa öljyyn, liika on liikaa. Voit käyttää mitä tahansa vaaleaa öljyä (Ceridal), myös vauvaöljy on hyvä. Ruoanlaittoöljyt eivät sovi niiden keltaisuuden vuoksi. Simpukoita voi lakata myös värittömällä kynsilakalla, mutta pinnasta ei tule niin luonnollisen näköinen kuin öljytystä.

Facebooktwitterpinterestmail