Posted on

Simpukoita ja merietanoita

Kolmekuukautisella matkallamme Norja läpikotaisin koluten on löytynyt paljon uutta materiaalia uusia taideteoksia varten. Keski-Norjassa, aivan länsirannikolla oli erityinen sinisimpukkapaikka Torghattenissa. Vuoroveden vaikutus tässä lahdenpoukamassa näkyi dramaattisesti. Laskuveden aikaan merenpohjaa saattoi olla näkyvillä lähes kilometrin verran. Laskuveden paljastama merenpohja oli sinisenään sinisimpukoita, mutta suurin osa niistä oli eläviä, ja niitä en kerää. Lahdenpoukamaa ympäröi vehreät rannikolle tyypilliset kasvustot kallioineen ja näillä kallioilla linnut herkuttelevat sinisimpukoilla. Täältä keräsinkin valtavat määrät simpukankuoria. Atlantilla sinisimpukat totisesti kasvavat ihan eri mittoihin kuin Itämerellä, josta niitä on muutenkin vaikea havaita.

Patella vulgata
Lofooteilla Skagen Campingilla Flakstadissa vietettiin viikon päivät. Sen valkohiekkaiset pitkät rannat ovat silmiä hivelevän kauniita. Tälle rannalle Norjanmeri huuhtoo paljon patella vulgata -etanoita. Niiden kuori muistuttaa muodoltaan kovasti kiinalaisen riisinviljelijän hattua. Näitäkin ”simpukoita” tuli kerättyä valtavat määrät, ja joka päivä vuorovesi huuhtoi lisää rannalle. Nämä etanat ovat elävänä erittäin tiukasti kiinni kivessä.

Keijo etsii tarmokkaasti simpukoita maalta ja merestä.
Andoyan saaren pohjoiskärjessä Bleikissä sijaitsevat Norjan pisimmät valkohiekkaiset rannat. Tänne vuorovesi huuhtoo paljon sinisimpukoita ja limpettejä. Missään nimessä sellaista määrää sinisimpukoita ei löydy kuin Torghattenista, mutta silti täältäkin saa ihan kivan saaliin. Rannoilla on myös runsaasti kauniita kiviä. Rannalta käsin saattaa bongata myös pari uteliasta hyljettä sekä merisaukon, jonka pesä on rantapenkereessä. Ja jos käy huipputuuri, saattaa nähdä jopa miekkavalaita. Täältä tehdäänkin joka päivä valassafareita.

Ja helpolla ei ainakaan luovuteta.
Välillä kuuluu melkoinen rouske, kun Keijo murskaa simpukoita hampaillaan.
Puolisukeltaja-Keijo etsii kirkkaasta vedestä simpukoita ja kiviä.

Facebooktwitterpinterestmail